Monday, May 4, 2009

ukhuwah fillah (1)

Sejak tahun 1991 -2009 = 18 tahun
Sedar x sedar nak dekat 20 tahun dah.
end of 1991 - end of 1992 ---> tadika Ehsan, seksyen 3.
masa kat tadika ni lah mula dapat kawan. Antara teman yg dikenali dari tadika ehsan: Neeb, Munn, Amy, Kamilah..
Neeb: Budak kelas pagi (kita kelas petang). Tapi sebab tadika sama kadang2 jumpa. Lagipun kitorg tinggal dekat time tu (seksyen 10). Kita ingat main buaiyan kat taman sek. 10. Ingatan yg sangat samar yg neeb ade bawak mainan bentuk rumah (kah?) masa semua org kena datang tadika pagi. Sebab masa tu kenal neeb je dari kelas pagi, so duduk la ngan dia.
Munn: tak ingat sangat dia kelas mana. Tapi yg paling ingat masa buat persembahan nasyid, berebut mic ngan munn.. capap owh time tu. siap lambai2 kat mak tuh atas pentas..
Kamilah ngan Amy: Balik naik van sama2 tiap2 petang..
Amy: Suka bawak air dalam botol yg dah beku..
Reyma: kita x ingat pape masa tempoh ni ngan reyma, selain dari dia ngan m.cik ain datang rumah, diorg baru balik dari London x silap, diorg bagi kitorg satu anak patung arnab pakai baju. reyma, awak x gi tadika kan? tapi dia ni pandai..
end of 1992-1997 -----> Sekolah rendah islam hira', klang
first day sekolah: masuk kelas 1 aisyah. dalam kelas tu ade muke2 yg jumpa masa tadika, kamilah, amy, neeb, reyma. Kita ingat reyma duduk depan sebelah hanisah hamzah. kita duduk sebelah neeb, kat row second last x silap. masa pilih ketua kelas... hanisah calonkan reyma, reyma calonkan hanisah. Pastu neeb cakap "kita calonkan awak, nanti awak calonkan kita tau" neeb pun calonkan kita. tapi sebab kita takut nak angkat tangan, tak dapat calonkan neeb. sorry neeb. Reyma jadi ketua kelas 1 aisyah, kita penolong.
Antara peristiwa ingat masa darjah satu: neeb menang pelajar terbersih, tapi hari nak amik hadiah tudung dia kotor.. hehe.. so kena pinjam tudung ngan orang lain..
Orang lain dalam 1 Aisyah: Hajar, MardLan (mcam belangkas), Ecah (kecik n senyap), Syakey, Nana fathy (suka pakai celak), Izzah(naik bas sama, x de masa periksa penggal pertama, mak ngan ayah dia gi Umrah ke haji), edzati(antara org yg extrovert dlm kelas), Ilani, ayesha(super duper senyap, kita ingat pernah pinjam duit dia untuk beli air 20sen je time tuh.. ayie, kita dah byr belum?), Jihan, aminah kamari, errmm macam ade yg terlupa je.. sorry kalo terlupa...
Ni baru darjah 1...
nanti sambung k?

5 comments:

izzahcj said...

uuu sulafa'.. entry nostalgic camni sangat best utk dibace. hehehe.

kita tak gi kelas sebulan sebab parents kita gi haji.. awak ingat lagi ek.. relax je tak amik periksa pertengahan tahun. hehe.

kite yg dulu duduk sebelah edzati. ntah kenapa, kitorg selalu sgt gaduh. banyak benda tak agree rasanya. tapi kelakar sangat. kita ingat, kita di transfer dari 1 ruqaiyyah masuk 1 aisyah. masa tu kite rasa "ish kite ni nakal sangat ke sampai kene tukar kelas." hehe.

pastu if i may add, cikgu kelas mllmh nurmainis or something like that nama dia. asalnya die nak berenti kan tengah2 tahun tu. pastu semorg cam sedih. pastu tetibe tak jadi.. die kate "sebab kamu semua la mllmh tak jadi berhenti". i took that literally time tu. haha.

kite agree hajar and mardhiyyah mazlan cam belangkas. somehow kite tak ingat ecah. hehehe. tapi kite ingatla awak ngan reyma cam rapat jugak. and reyma ketua kelas.

lain pada tu blur2 ingatan zaman darjah 1. hehe. :)

Sharifah Aishah said...

suka post ni ^-^

betul la tu izzah,muallimah nurmainis.kte xde memori sgt la time darjah 1 ni.

tapi ingat la reyma ketua kelas..awk penolong.gila jawatan sungguh neeb.hahaha :p

yg ingat sket2 time akhir thn ramai yg bawak barbie gi sekolah.hehe.pastu time tu tgh femes pemadam wangi mcm2 bentuk.haa,pastu ada gak bijik2 warna warni yg wangi tu.haha.lawak2..

kt plak suka main pensil2..yg ada ayah,mak,anak2 tu..siap buat katil,perabot etc ngan stationeries.haha

ada je gamba time darjah satu masa 1st day.selebek je semua

misz mun said...

hahah sulafa!

saya sukaa! rebut mic atas pentas. sgt xleh lupa. sampai form bape kot kte berdua still bernasyid utk buat persembahan sama2 kan? yang xleh lupa tu org tgh nasyid kte sibuk kt belakang cari mak n lambai2 konon2nya bg mak nmpk yg kte berdua sedang nasyid di atas pentas! wah bahagianya.


p/s: kte ketua kelas 1ruqaiyah, muallimah tanya sape nk jadi ketua kelas xde sape nk. muallimah tanya mona, mona geleng, muallimah ty budak lain, budak lain pun geleng. muallimah tanya kte, kte sorg je yang ANGGUK. muahaha gila jawatan aku rupanya aku sejak kecil dulu kala!

Mar said...

hahaha!! neeb calon plaja terbersih?! kte calon gak utk 1 ruqaiyah.. emy utk 1 mu'tah kot.. sape menang ek time ni? yg pasti kte x sbb lupe potong kuku mlm tu

munn, awk mmg gler jwtn! haha.. tp bes aa gak dpt ketua klas duk seblah kte..

kte tadika ehsan gak tp terlalu down to earth+inferiority complex+low self-esteem.. haha, so xde sape prasan kwujudn kte kcuali mona.. org cuma nmpk kte time bratur nk tmbh kuih mase rehat :p

Mona anoM said...

Hehe. Mar plg x leh lupa time tadika lukis org tgn tegak ke tepi. Comei. Hehe