Wednesday, December 24, 2008

Obsession


Semalam ada departmental meeting dari pg sampai petang lunch.. So tgh makan ngan staff sume, perasan sorang akak ni makan acar nenas semata! Menu semalam adalah:

nasi minyak
ayam masak merah
kurma daging
dalca terung
acar nenas
buah-buahan

kita tanya "Takkan akak makan tu je kot?.."

Dia jawab "Takpelah.. jaga badan"

FYI.. akak ni orangnye sangat la kurus.. so I said to her..

"Ala akak.. hari ni boss belanja makan je la.. karang kempunan. Akak ni kurus sgt dah.."

"Tak cukup kurus lagila.. kena jaga badan , nanti suami lari"

Lepas dengar dia ckp camtu kita senyap..

Suami lari sebab isteri gemuk.. 

Lepas kita dengar tuh kita teringat satu post kat blog yang kita terbaca.

Kita patut kahwin ngan orang sayang,
atau dengan orang yang sayang kita?


jawapannye:
Semua pun bukan...
Kita kena kahwin ngan orang kita sayang kerana Allah,
Orang yang sayang kita kerana Allah..

Kalau orang tu sayang kita kerana allah, insya-allah tak terjadi kejadian suami lari sebab isteri dah gemuk.

Kalau tak nak isteri gemuk, kenapa tak amalkan gaya hidup sihat? *This refer to myself, thank you very much 

Kenapa kita sensitif ngan bab ni?

First I am not one of those skinny girls..
Second I love food.. Very Much!

Kita di"besar"kan di mana orang sekeliling suka dan pandai masak masakan yang mempunyai kandungan lemak yang tinggi..

Mak ngan abah berasal dari negeri sembilan, jadi gulai lemak ________ *sila isi tempat kosong.. memang selalu dalam menu..
Abah suka masak.. apa sahaja! tapi yang tip top ialah yogurt mangga dan nasi briyani abah's style!
Angah dan kak ngah yang amat suka cream cheese.. dari cheesecake sampai la ke cheese tart..
*Mind you most of the time angah punya cheese cake lebih sedap dari cake di secret recipe! 
Siddiq yang pandai masak nasi lemak yang berlemak..
Freezer kat rumah tak pernah, kosong dari aiskrem..

Jangan salah sangka! Kita tak kata ni salah diorg.. I love food kan? So pape pun yang menyumbat adalah kita.. So yang salah adalah kita..

Tu baru sikit.. Ditambah dengan duduk di asrama SMIH dengan kengkawan yang semua nya makan dengan lahap sopan.. Persaingan sangat hebat.. semua pun suka makan.. makan bukan sikit.. hampir semua jenis bottomless. 

Bila masuk UIA lagi2 masuk final year.. stress level is too high.. so MAKAN.. ahaks..

Kesimpulannya di sini segala usaha untuk diet adalah sia-sia dengan byk hasutan2 di sekeliling..

TAPI EXERCISE ITU PENTING!!
Jadi marilah bersenam.
senam untuk kesihatan anda,
20 minit setiap sesi,
dalam seminggu hanya 3 kali..

Sekali lagi post untuk merapu...

Thursday, December 18, 2008

tagged by kak lang

ooohhh kak lang dah reti tag orang sekarang..

7 ciri wanita/lelaki idaman anda:
1.Funny
2.Caring
3.terima kita seadanya
4.natural leader
5.smart
6.kemas (clean cut, rambut mesti pendek and lelaki-like)
7.not a smoker..

7 wanita/lelaki yang pernah anda minati sepanjang hidup:
1.'Athif... mak cik rindu
2.Faqeeh... mak cik rindu
3.shinlang a.k.a KHJ
4.Kim Young Woon
5. dalam mis tres hermanas yg pakwe beba tuh.. yang ada kucing nama beethoven.
**sape yek nama dia?
6.Yankuro - tuan punya kereta shooting star
7.Romualdo (The cave of the golden rose)


7 perasaan sekiranya keluar dengan seseorang yang anda minati :
1.Kalau based on question tadi.. untuk org d tangga pertama dan kedua: seronok! 
2.Risau, kalau jadik pape kat diorg..
3.untuk org yg ke 3 - Senyap je... weiii mana boleh dia hwangbuin punya.. waaa sedey...
4.untuk org yg ke 4 - Sengih (Dalam hati gelak sorg2)
5.orang d tangga ke 5 - marah... apasal dia kawen ngan beba? ahaks...
6.yang ke 6 - rasa diri dah gile.., (ye la yankuro tu kartun kalau leh kuar ngan dia tuh maksudnye gile la kan?)
7.yang ke 7 - KKKYYYYAAAAA.... itu schoolgirl punya ceritala.. darjah berapa yek? dia fantaghiro punya...

7 tempat istimewa yang ingin dilawati bersama pasangan anda:
1.Istanbul...turki
2.Russia (Border asia and europe)..
3.Prague
4.Dubai
5.Mekah -- pergi haji... bukannya membeli belah
6.S.Korea / Jepun / tempat mata sepet 
7.South Africa

7 barangan/sesuatu istimewa yang mungkin akan anda hadiahkan pada pasangan anda:
1.tak
2.tahu
3.la
4.orang 
5.mana
6.ada
7.duit!!!

7 tajuk lagu yang akan anda nyanyikan untuk pasangan : (Whut??!??!)
1.Nobody - Wonder Girls 
2.Believe (MideoYo)- DBSK
3.When you said nothing at all - ronan keating
4.Tell Me - Wonder Girls
5.Flavor of life - Utada Hikaru
6.Jalan Dakwah - Alarm Me
7.hai ya bil Jihad - brothers..

Tag 7 rakan yang anda mahu mereka buat PERIHAL 7 ini
1.Miss Bulan
2.Ecah
3.Tim
4.Nela (tak kesah la dalam epilog pejuang atau langkah pejuang)
5.timah sabri
6.Puan Sarah seth
7.Ojah

Lagi satu tagged:

1) Do you think you’re hot?
- so hot by wonder girls 
(i'm so hot .. I'm so pretty.. I'm so fine.. I have charms.. i'm so cool)
**jangan mare...

2) Upload your favourite picture of you?


3) Why do you like that picture?
- i'm a camwhore... tanya mar/kak lang

4) When was the last time you ate pizza?
- tak ingat bila tapi kak long belanja domino's within last month.

5) The last song you listened to?
My style - Brown Eyed Girls

6) What are doing right now besides this?
    1) Project proposalsss (due next week)
    2) Service Flow Diagram
    3) NAB *** SDP n SOA ..... yang nih macam tak larat nak baca...

7) What name would you prefer besides yours
    born as Sulafa', and proud of it... though many calls me kakcik..

8) Tag 5 people to this
1)Murni
2)Moja (Langkah bermula atau langkah pejuang tak keysah..)
3)Miss Bulan..
4)Zurf...
5)cik tim

Monday, December 15, 2008

Kerinduan yang teramat...

wahai si bulu mata romantik 
dan
si bulat melekap.. 

mak cik rik rindu...

berkata bagi pihak:

atuk-wan-tadhong-abah-tadhang-tateh-tatam-tandak-tade-tajang-tachak-tacu

video

Friday, December 12, 2008

Double, triple celebration!

7th Dec 2008
  • Balik kampung, untuk celebrate raya haji kat Tampin.., Seingat kita la pernah sekali je kitorg sambut raya haji kat Tampin, tu pun lama dulu... 
  • Birthday uwan yg ke...74 (betul ke?)

Wan tengah potong kek Chocolate Indulgence SR..
Happy Birthday Wan!!! Jaga kesihatan, jangan skip makan ubat tau!!


8th December 2008

Raya Haji... sumthing i notice different sambut raya kat tampin nih..
  • Atuk tak bagi budak perempuan tengok lombu kono sombolih.. padahal dulu kitorg selalu tengok waktu kat selayang.. sian wahiida nak ikut atuk tak bagi..
  • pelik ngan cari pembahagian daging di situ..
  • Macam tak de sambutan pun... mungkin sebab hujan??
  • Tak banyak lombu nk banding kat selayang..
Apapun hari tu yang paling penting adalah hari jadi mak.. Abang (Dr. Suhaib) sponsor cake!! Yay!

Ni Mak punya kek pulak, Strawberry Yogurt Cheesecake... yum yumm
Happy Birthday Mak..
Thank You for everything...

Terima Kasih... 
sebab jaga kitorg kesebelasan utama ni dari kecik sampai besar, 
dari tak tau pape sampai dah berjaya (yg mana yg dah..)

Terima Kasih...
Sebab jaga kitorg waktu sakit..
Nasihatkan kitorg waktu kitorg down..

Terima Kasih...
Sebab jaga pakai makan minum kitorg..
walaupun kitorg semua patutnye boleh buat sendiri (huhu.. sorry I'm not a good daughter!)

Terima Kasih...
Sebab bertahan ngan kesebelasan utama yang bermacam2 ragam nih...
Yang suka beli barang tapi tapi tak pakai...
yang suka sepahkan rumah tapi tak suka kemas..
yang suka keluar rumah tapi tak bagi tahu bila nak balik..
yang suka makan tapi tak tahu basuh pinggan cawan..
yang suka main handphone mak tapi tak nak charge balik..
yang suka buat lawak2 kotor tapi waktu tu mak tgh makan..
yang suka jawab ye mak! tapi tak buat pape..


Lagi, Minta Maaf..
Sebab selalu tak dengar cakap mak.. (especially bab limitkan baju)
Selalu susahkan mak untuk ambik dari stesen bas, komuter dll..
Selalu tak sensitif ngan perasaan mak..
selalu susahkan hati mak bila lupa nak telefon kalau balik lambat..
selalu lupa nak telefon kalau duduk kat asrama..
selalu/jarang sangat tanya kesihatan mak kalau telefon..
Jarang sesangat nak cakap 

I Love YOU 

Abah, Mak...
Kamsabnida.. Arigatou Gozaimasu.. Jzkk..
Saranghae..
i love you...

Thursday, December 11, 2008

Industrial Attachment cum Practical Training

Signpost

4th December 2008

Orang dari Celcom telefon "Your application t undergo practical training in the company have been accepted. Do you like to decline or receive the offer?"

- of course I would like to accept!

Duration: 9th Dec 2008 - 6th June 2009
Place: Wisma Celcom, Petaling Jaya
Working Hours: Monday - Friday 830-530 with 1 hour break 1-2pm

9th December 2008



1st day of my practical.. 

Pagi 7.15 dah kuar dari rumah, hantar kaklong ke LRT asia jaya, selepas berlaku episode sessat dalam mencari Wisma Celcom, tetap jugak samapi sangat awal kat celcom 7.40am da sampai.

Kalo terus naik HR kang kata terlebih semangat lak kan? So tunggu la kat bawah tu lama2. Dalam kol 8 baru berani tanya orang HR tingkat berapa n kat mana..

Pusing punya pusing 815 baru jumpa HR..
Masuk2 biasala kena tunggu sebab orang tak masuk kerja lagi... 

Tetiba orang yang incharge tu masuk and dan2 ajak makan nasi himpit kuah kacang yang dia awak.. memula tolak baik2 tapi pastu dia letak dalam piring and suruh makan.. so makan je la dulu. Lepas makan barula uruskan everything..

Lepas dah selesai semua benda kat HR baru la diorg bawak gi dept. Fundamental Planning... waktu tuh da dalam kol 1030..

Masuk je ofis deperkenalkan kepada secretary.. yang rupanya  baru 2 hari kerja situ..
so pusing2 ofis dulu ngan k.su.. disebabkan semalamnya raya haji, staf yg datang pun amatla skt..

1st day takde pape langsung.. supervisor cuti so tak tahu job scope ape..

1st day sgt bosan!


10th December 2008

supervisor da masok. dikenalkan kepada team.. Semua dalam team laki.. erk!

Diorg suruh baca dulu buku2.. report2 (x paham pape! tak tercapai akalku..)

Okeylah 2nd day.. sebab bwk laptop n dah dapat inernet.. tak la bosan sgt.. disamping dah diberi kerja rumah..
 Wish me luck!