Wednesday, December 24, 2008

Obsession


Semalam ada departmental meeting dari pg sampai petang lunch.. So tgh makan ngan staff sume, perasan sorang akak ni makan acar nenas semata! Menu semalam adalah:

nasi minyak
ayam masak merah
kurma daging
dalca terung
acar nenas
buah-buahan

kita tanya "Takkan akak makan tu je kot?.."

Dia jawab "Takpelah.. jaga badan"

FYI.. akak ni orangnye sangat la kurus.. so I said to her..

"Ala akak.. hari ni boss belanja makan je la.. karang kempunan. Akak ni kurus sgt dah.."

"Tak cukup kurus lagila.. kena jaga badan , nanti suami lari"

Lepas dengar dia ckp camtu kita senyap..

Suami lari sebab isteri gemuk.. 

Lepas kita dengar tuh kita teringat satu post kat blog yang kita terbaca.

Kita patut kahwin ngan orang sayang,
atau dengan orang yang sayang kita?


jawapannye:
Semua pun bukan...
Kita kena kahwin ngan orang kita sayang kerana Allah,
Orang yang sayang kita kerana Allah..

Kalau orang tu sayang kita kerana allah, insya-allah tak terjadi kejadian suami lari sebab isteri dah gemuk.

Kalau tak nak isteri gemuk, kenapa tak amalkan gaya hidup sihat? *This refer to myself, thank you very much 

Kenapa kita sensitif ngan bab ni?

First I am not one of those skinny girls..
Second I love food.. Very Much!

Kita di"besar"kan di mana orang sekeliling suka dan pandai masak masakan yang mempunyai kandungan lemak yang tinggi..

Mak ngan abah berasal dari negeri sembilan, jadi gulai lemak ________ *sila isi tempat kosong.. memang selalu dalam menu..
Abah suka masak.. apa sahaja! tapi yang tip top ialah yogurt mangga dan nasi briyani abah's style!
Angah dan kak ngah yang amat suka cream cheese.. dari cheesecake sampai la ke cheese tart..
*Mind you most of the time angah punya cheese cake lebih sedap dari cake di secret recipe! 
Siddiq yang pandai masak nasi lemak yang berlemak..
Freezer kat rumah tak pernah, kosong dari aiskrem..

Jangan salah sangka! Kita tak kata ni salah diorg.. I love food kan? So pape pun yang menyumbat adalah kita.. So yang salah adalah kita..

Tu baru sikit.. Ditambah dengan duduk di asrama SMIH dengan kengkawan yang semua nya makan dengan lahap sopan.. Persaingan sangat hebat.. semua pun suka makan.. makan bukan sikit.. hampir semua jenis bottomless. 

Bila masuk UIA lagi2 masuk final year.. stress level is too high.. so MAKAN.. ahaks..

Kesimpulannya di sini segala usaha untuk diet adalah sia-sia dengan byk hasutan2 di sekeliling..

TAPI EXERCISE ITU PENTING!!
Jadi marilah bersenam.
senam untuk kesihatan anda,
20 minit setiap sesi,
dalam seminggu hanya 3 kali..

Sekali lagi post untuk merapu...

Thursday, December 18, 2008

tagged by kak lang

ooohhh kak lang dah reti tag orang sekarang..

7 ciri wanita/lelaki idaman anda:
1.Funny
2.Caring
3.terima kita seadanya
4.natural leader
5.smart
6.kemas (clean cut, rambut mesti pendek and lelaki-like)
7.not a smoker..

7 wanita/lelaki yang pernah anda minati sepanjang hidup:
1.'Athif... mak cik rindu
2.Faqeeh... mak cik rindu
3.shinlang a.k.a KHJ
4.Kim Young Woon
5. dalam mis tres hermanas yg pakwe beba tuh.. yang ada kucing nama beethoven.
**sape yek nama dia?
6.Yankuro - tuan punya kereta shooting star
7.Romualdo (The cave of the golden rose)


7 perasaan sekiranya keluar dengan seseorang yang anda minati :
1.Kalau based on question tadi.. untuk org d tangga pertama dan kedua: seronok! 
2.Risau, kalau jadik pape kat diorg..
3.untuk org yg ke 3 - Senyap je... weiii mana boleh dia hwangbuin punya.. waaa sedey...
4.untuk org yg ke 4 - Sengih (Dalam hati gelak sorg2)
5.orang d tangga ke 5 - marah... apasal dia kawen ngan beba? ahaks...
6.yang ke 6 - rasa diri dah gile.., (ye la yankuro tu kartun kalau leh kuar ngan dia tuh maksudnye gile la kan?)
7.yang ke 7 - KKKYYYYAAAAA.... itu schoolgirl punya ceritala.. darjah berapa yek? dia fantaghiro punya...

7 tempat istimewa yang ingin dilawati bersama pasangan anda:
1.Istanbul...turki
2.Russia (Border asia and europe)..
3.Prague
4.Dubai
5.Mekah -- pergi haji... bukannya membeli belah
6.S.Korea / Jepun / tempat mata sepet 
7.South Africa

7 barangan/sesuatu istimewa yang mungkin akan anda hadiahkan pada pasangan anda:
1.tak
2.tahu
3.la
4.orang 
5.mana
6.ada
7.duit!!!

7 tajuk lagu yang akan anda nyanyikan untuk pasangan : (Whut??!??!)
1.Nobody - Wonder Girls 
2.Believe (MideoYo)- DBSK
3.When you said nothing at all - ronan keating
4.Tell Me - Wonder Girls
5.Flavor of life - Utada Hikaru
6.Jalan Dakwah - Alarm Me
7.hai ya bil Jihad - brothers..

Tag 7 rakan yang anda mahu mereka buat PERIHAL 7 ini
1.Miss Bulan
2.Ecah
3.Tim
4.Nela (tak kesah la dalam epilog pejuang atau langkah pejuang)
5.timah sabri
6.Puan Sarah seth
7.Ojah

Lagi satu tagged:

1) Do you think you’re hot?
- so hot by wonder girls 
(i'm so hot .. I'm so pretty.. I'm so fine.. I have charms.. i'm so cool)
**jangan mare...

2) Upload your favourite picture of you?


3) Why do you like that picture?
- i'm a camwhore... tanya mar/kak lang

4) When was the last time you ate pizza?
- tak ingat bila tapi kak long belanja domino's within last month.

5) The last song you listened to?
My style - Brown Eyed Girls

6) What are doing right now besides this?
    1) Project proposalsss (due next week)
    2) Service Flow Diagram
    3) NAB *** SDP n SOA ..... yang nih macam tak larat nak baca...

7) What name would you prefer besides yours
    born as Sulafa', and proud of it... though many calls me kakcik..

8) Tag 5 people to this
1)Murni
2)Moja (Langkah bermula atau langkah pejuang tak keysah..)
3)Miss Bulan..
4)Zurf...
5)cik tim

Monday, December 15, 2008

Kerinduan yang teramat...

wahai si bulu mata romantik 
dan
si bulat melekap.. 

mak cik rik rindu...

berkata bagi pihak:

atuk-wan-tadhong-abah-tadhang-tateh-tatam-tandak-tade-tajang-tachak-tacu

video

Friday, December 12, 2008

Double, triple celebration!

7th Dec 2008
  • Balik kampung, untuk celebrate raya haji kat Tampin.., Seingat kita la pernah sekali je kitorg sambut raya haji kat Tampin, tu pun lama dulu... 
  • Birthday uwan yg ke...74 (betul ke?)

Wan tengah potong kek Chocolate Indulgence SR..
Happy Birthday Wan!!! Jaga kesihatan, jangan skip makan ubat tau!!


8th December 2008

Raya Haji... sumthing i notice different sambut raya kat tampin nih..
  • Atuk tak bagi budak perempuan tengok lombu kono sombolih.. padahal dulu kitorg selalu tengok waktu kat selayang.. sian wahiida nak ikut atuk tak bagi..
  • pelik ngan cari pembahagian daging di situ..
  • Macam tak de sambutan pun... mungkin sebab hujan??
  • Tak banyak lombu nk banding kat selayang..
Apapun hari tu yang paling penting adalah hari jadi mak.. Abang (Dr. Suhaib) sponsor cake!! Yay!

Ni Mak punya kek pulak, Strawberry Yogurt Cheesecake... yum yumm
Happy Birthday Mak..
Thank You for everything...

Terima Kasih... 
sebab jaga kitorg kesebelasan utama ni dari kecik sampai besar, 
dari tak tau pape sampai dah berjaya (yg mana yg dah..)

Terima Kasih...
Sebab jaga kitorg waktu sakit..
Nasihatkan kitorg waktu kitorg down..

Terima Kasih...
Sebab jaga pakai makan minum kitorg..
walaupun kitorg semua patutnye boleh buat sendiri (huhu.. sorry I'm not a good daughter!)

Terima Kasih...
Sebab bertahan ngan kesebelasan utama yang bermacam2 ragam nih...
Yang suka beli barang tapi tapi tak pakai...
yang suka sepahkan rumah tapi tak suka kemas..
yang suka keluar rumah tapi tak bagi tahu bila nak balik..
yang suka makan tapi tak tahu basuh pinggan cawan..
yang suka main handphone mak tapi tak nak charge balik..
yang suka buat lawak2 kotor tapi waktu tu mak tgh makan..
yang suka jawab ye mak! tapi tak buat pape..


Lagi, Minta Maaf..
Sebab selalu tak dengar cakap mak.. (especially bab limitkan baju)
Selalu susahkan mak untuk ambik dari stesen bas, komuter dll..
Selalu tak sensitif ngan perasaan mak..
selalu susahkan hati mak bila lupa nak telefon kalau balik lambat..
selalu lupa nak telefon kalau duduk kat asrama..
selalu/jarang sangat tanya kesihatan mak kalau telefon..
Jarang sesangat nak cakap 

I Love YOU 

Abah, Mak...
Kamsabnida.. Arigatou Gozaimasu.. Jzkk..
Saranghae..
i love you...

Thursday, December 11, 2008

Industrial Attachment cum Practical Training

Signpost

4th December 2008

Orang dari Celcom telefon "Your application t undergo practical training in the company have been accepted. Do you like to decline or receive the offer?"

- of course I would like to accept!

Duration: 9th Dec 2008 - 6th June 2009
Place: Wisma Celcom, Petaling Jaya
Working Hours: Monday - Friday 830-530 with 1 hour break 1-2pm

9th December 2008



1st day of my practical.. 

Pagi 7.15 dah kuar dari rumah, hantar kaklong ke LRT asia jaya, selepas berlaku episode sessat dalam mencari Wisma Celcom, tetap jugak samapi sangat awal kat celcom 7.40am da sampai.

Kalo terus naik HR kang kata terlebih semangat lak kan? So tunggu la kat bawah tu lama2. Dalam kol 8 baru berani tanya orang HR tingkat berapa n kat mana..

Pusing punya pusing 815 baru jumpa HR..
Masuk2 biasala kena tunggu sebab orang tak masuk kerja lagi... 

Tetiba orang yang incharge tu masuk and dan2 ajak makan nasi himpit kuah kacang yang dia awak.. memula tolak baik2 tapi pastu dia letak dalam piring and suruh makan.. so makan je la dulu. Lepas makan barula uruskan everything..

Lepas dah selesai semua benda kat HR baru la diorg bawak gi dept. Fundamental Planning... waktu tuh da dalam kol 1030..

Masuk je ofis deperkenalkan kepada secretary.. yang rupanya  baru 2 hari kerja situ..
so pusing2 ofis dulu ngan k.su.. disebabkan semalamnya raya haji, staf yg datang pun amatla skt..

1st day takde pape langsung.. supervisor cuti so tak tahu job scope ape..

1st day sgt bosan!


10th December 2008

supervisor da masok. dikenalkan kepada team.. Semua dalam team laki.. erk!

Diorg suruh baca dulu buku2.. report2 (x paham pape! tak tercapai akalku..)

Okeylah 2nd day.. sebab bwk laptop n dah dapat inernet.. tak la bosan sgt.. disamping dah diberi kerja rumah..
 Wish me luck!


Saturday, November 22, 2008

The wedding crashers...

Hari ni abang Hatta kahwin.. tapi for me the highlight is I get to see my dearie cousin Lina..


We are the official wedding crasher..
dah 2x masa nikah cousin kitorg kena marah sebab bising.. hehe...
2 kali maksudnya... tahun lepas ada cousin kahwin gak..
masa nak nikah kitorg kena marah sebab borak..

Orang dah lama tak jumpa, banyak la nak catch up..
dia tinggal kat tampin kita kat shah alam.

Tengah berarak.. (sempat lagi!)

Kak Nor (kawan sekolah Lina) posing ngan pengapit abang Hatta.. semata sebab baju kaler sama


Ni pon sama.. Lina ambik gambar ngan adik pengantin perempuan.. semata sebab baju kaler sama


Trophy baby: Nadia Karmila (cousin), Lina (cousin lagi), Kak Nor (kawan cousin)


Me and Nadia

Abang Hatta and Kak Nik tahniah..

Lagi projek cuti semester..



For your information... yang leleh kat tepi kek tu memang disengajakan...

Next up.. Muffin yang salwa janji nak wat sama2.. mana nye?? kita on je..

Abang bila nak balik? Kak cik nak wat carrot untuk abang.. kali ni abang leh makan tak de sape halang hehe...

Sunday, November 16, 2008

Lettuce Couple a.k.a 쌍추 부부 FEVER!!!!

Sorry... dah terkena badi!

Camne nih??

Munn you understand right?

Thursday, October 23, 2008

homesick....tension.....@$@%!#!

Jumaat pagi (24/10) - presentation project Network System Admin "Printer Server Using SAMBA"

Ahad Pagi (25/10) - Presentation project Network Programming "Simple File Server - TCP"

Isnin (27/10)- presentation NSA (depan industry people)

Rabu (29/10)- FINAL EXAM (intro to Cryptography)

Sabtu (1/11)- FINAL EXAM (Network System Admin)

Selasa (4/11)- FINAL EXAM (Network Programming)

Jumaat (7/11)- FINAL EXAM (Cyber Law)

Isnin (10/11)- FINAL EXAM (Wireless Communication)

Selasa (11/11) - habiskan Qawaid Da'wah

Rabu - Sabtu (12-15/11) - Mukhayam @ Bukit Cahaya Seri Alam

2nd week december - 2nd week june - Praktikal

Stress level (as for now) 70% - printer cam wat hal.. tak leh connect to printer la.. server tak jumpa printer la... Esok dah nak kena present...

Hajat di hati - nak balik... jumpa athif ngan faqeeh!!!

this is torture!!!

Tuesday, October 7, 2008

update...



A picture worth a thousand words!
Do I need to write?? nah.. busy enough already..

Wednesday, September 24, 2008

1 week to go..


  • Memasuki minggu terakhir ramadhan bermakna 7 hari je tinggal untuk kita merebut semua rahmat yang allah beri kan dalam bulan keberkatan nih..
  • Mengejar Lailatul Qadr.. Walaupun di tengah kesibukan (student uni sibuk ngan projek/assignment, budak PMR nak exam lepas raya, suri rumah siapkan persiapan raya.. etc.. etc)..
  • seribu satu alasan boleh kita beri kalau kita tak dapat buat seperti yang disarankan.. Tapi kita kena ingat.. sape yang rugi??

ALLAH tak rugi sesen pun! Yang rugi sape?
KITA!!!!
manusia yang lalai dan seringkali lupa..


Sekadar peringatan dan semangat untuk mengejar lailatul qadar!!!
FIGHTO....OOH!
FIGHTING!
JIA YOU!
HAYYA BINA!
Lailatul Qadar lebih baik dari seribu bulan..

Thursday, September 18, 2008

JANGAN TENGOK CERITA NIH!!!


Filem You Don’t Mess with the Zohan lakonan Adam Sandler telah memasuki negara ini. Ceritanya berkisar tentang seorang lelaki yang membawakan watak “Jewish Special agent cum gigolo and hairdresser”.

Cerita superhero yahudi ini sewajar diharamkan kerana beberapa sebab;

  1. Ianya mempromosi kezaliman tentera Israel terhadap rakyat Palestine.
  2. Menghina perjuangan rakyat Palestine dan umat Islam yang ditonjolkan sebagai bangsa yang lemah dan suka berfoya-foya.
  3. Pejuang Islam Palestine juga diperlihatkan sebagai kaki perempuan dan sosial.
  4. Filem ini juga menonjolkan imej seorang lelaki gigolo yang bukan sahaja memberikan khidmat sebagai pendandan rambut tetapi pelayan khidmat seks kepada wanita tua.
  5. Filem ini juga tidak menghormati orang tua yang dianggap sebagai bahan seks dan penuh aksi/isyarat dan dialog lucah.
  6. Filem ini turut menganiayai haiwan dimana seekor kucing telah dijadikan ‘bola’ yang boleh disepak-sepak.
Secara keseluruhan filem ini berserabut dan tidak mempunyai hala tuju yang jelas. Ianya sekadar hiburan picisan yang tidak layak ditonton oleh rakyat negara ini. Oleh itu diharapkan agar FINAS mengharamkan filem ini dengan segera kerana kita tidak sewajarnya mempromosikan sifat buruk kaum yahudi dinegara ini.

source: http://syukran.wordpress.com/2008/08/13/zohan-filem-lucah-propaganda-israel-yang-wajib-diharamkan/

FROM SULAFA:
Sangat-sangat-sangat-sangat-sangat sakit hati bila tengok cerita nih.. Sorry lambat sket respon..
dapat cerita nih dari kawan tanpa tahu summary cerita nih..

Yeah I know isu lapuk, tapi nka jugak.. sebab kalo duduk UIA nih mmg jarang sgt tgk tv. n baca surat khabar kalo baca pun isu nasional and luar negara je.. tu pun online...

tak paham camne cerita nih boleh masuk malaysia.. sebab dah islam hadhari ke?

majukah?

Friday, August 22, 2008

pics

Date: 1st-4th July 2008
(ACM-ICPC Al-khawarizmi programming Competition)

BriefingHabis dah program...

Date: 5th July 2008


Kat Wendy's sambut birthday Kak Cik


Faqeeh sayang... Mak Cik rindu...


Date: 12th July 2008

(Cuti-cuti tioman)

Dalam gambar : Apies, Munn, Salwa, Ecah, Mar, NeEb




Yang kat belakang: Mona, Reyma, Apies.. yang lain tu nampak kot muka..



Bergambar ngan abah.. tapi gerai tu gelap sangat and HP takde flash..

(Abah ada kat belakang)

Date: 20th July 2008

(Kenduri kawen kak Sarah)

From left: Mienna, Salwa, Mar, Sulafa

Mi familia with others..

From left: Abang, Mosen, kak rug, abang Ameen (dan anak2nye), Abang Im, Kak Sarah, Mak, Kak Long, Kak faizah, ME!

Date: 25-26th July 2008

(KICT Open Day)


Me And Nadzifa b4 start program..




LiNUX @ Ubuntu booth... a.k.a my booth


3 orang tukang jaga booth sementara budak laki pergi solat jumaat



Sabtu pagi: Taufik tengah ajar senam robik kepada peserta treasure hunt


Date: 2nd August 2008

(Praktikal Kayak)

Izzard tengah bagi briefing

Me tengah berkayak.. Sumayyah kat belakang first time berkayak..


Date: 15th - 17th August 2008

(Skill Praktikal Training @ Teluk Muroh / Teluk Batik)

Tengah tunggu bas / cikgu..

Muka2 over excited.. hehe

Dah sampai lumut dalam kol 4:15am, sementara tu tido, and bersiap untuk program.. Ni gambar tengah sarapan : Nasi lemak ayam..

Lepas sarapan kena pergi land navigation, bagi compass ngan map.. hah cari makanan (kat puncak pertama,) and tent (kat puncak kedua). Tak jumpa tak leh makan and tido...

Selepas diserang penyengat hutan.. Budak bosnia yang pakai baju ungu tuh teruk giler kena sengat.. Mata kiri di bengkak sampai tak leh bukak mata langsung.. tapi dia cool je sumer program dia ikut..

Yay! jumpa check point makanan (setelah 2 jam mendaki dan meredah hutan)

Inilah check-point pertama.. Peak 1 (300 metres above sea level)

Petang tu ada kayaking tapi sebab ada water confidence test, tak bawakla HP.. so tak de gamba..

Malam takde aktiviti langsung... bosan... kol 10 kita dah tido...

Esok pagi nyer ada wood craft. pun tak de gamba pasal handphone tertinggal dalam beg. Tapi lepas tuh kitorg main abseiling.. still kakak tuh lupa amik gamba kita so ni gamba classmate tengah turun..

Dah habis abseiling program habis... boleh jalan2 tepi laut sementara tunggu bas datang kol 5 (kitorg dah free dari kol 12 lagi) bayangkan...

Teluk Batik hari ahad.. sesak... tak menarik langsung...

Beberapa org classmateku yang dah lama tak jumpa monkey bar... tu tengah berlumba...

Walaupun dia kata selamat datang tapi sebenarnya kita dah nak balik dah..

Sampai UIA pukul 10 malam tapi kita tak tido malam tuh pasal kena siapkan assignment Network & System Administration.

Banyak sangat benda jadi...

>> Kita dah tak tahan ngan tukang cat yang da kat mahallah nih... they smells (cigarate+paint+??= busuk sangat) pastu pulak ada kat dalam blok 7am-7pm. semalam lagi dahsyat kol 8 pun diorg kat dalam blok lagi.. dah la diorg laki.. hari dah gelap lak tuh..kitorg nih ni nak gi toilet, amik air, buang air pun susah.

>> Mahfudzah getting married! (am i allowed to put this in the blog?)

>>Abang dah start keje kat hospital melaka

>>Kak Long pun dah tukar keje

>>Anwar dah menang pilihanraya

>>Cuti mid-term menghampiri (so as my 4 other mid-terms)

>>I'm considering changing my OS to LiNUX (Changing k.. still using XP at the very moment)

>>Loving networking..

>>RINDU SANGAT kat 'Athif and Faqeeh!