Friday, May 8, 2009

Ukhuwah Fillah (2)

Darjah 2 Asiah

Kebanyakan kawan yg dari 1 Aisyah masuk 2 Asiah.
Tapi ade wujud beberapa muka baru. MaRais dari 1 ruqaiyah,
Siti Nur Hasanah baru pindah sekolah. Kita ingat Ainul masuk Hira' masa darjah 2 tapi rasanye bukan kelas 2 Asiah...

Permainan yg popular masa darjah 2:

  1. Zero Kandes: Main lompat2 getah. Zero Point yg telah diberi nafas baru. Kalau main zero point lompat guna 1 tali, Zero kandes pulak 2.
  2. Buat serbuk warna-warni guna pemadam. cara: gosok pemadam pada batu akan menghasilkan serbuk. Masa tu, sape yg dapat buat warna yg paling menarik dan serbuk yg paling halus adalah yg paling hebat. (tah hape2 betul permainan dulu kala, x de motif). Tapi Jihan punya selalu yg paling hebat. Kita pernah nak try buat. tapi pastu kena marah ngan mak sebab membazir pemadam.
  3. Main perkataan. ala yg ade column nama, binatang, negara/negeri, buah, benda. pilih satu huruf, sape yg paling cepat siap dia menang. Permainan yang agak popular dan boleh dikatakan berfaedah la gak. Ada orang siap dah buat list possible answer dah..


Tak banyak sangat benda yang ingat masa darjah 2.

Darjah 3 Khadijah, 4 Nusaibah.
Kenapa letak sekali? sebab kedudukan kelas yg sama selama 2 tahun, jadi ingatan pun dah tertukar2.

Masa darjah 3, kelas kitorg kat sudut belakang sekolah. antara bangunan paling lama yg ade kat SRIH time tuh. kelas depan paya, sebelah kilang. Kelas kitorg jugak ditengah-tengah kelas laki. di apit oleh 3 khandak ngan 2 khaibar x silap. antara orang yang kita ingat baru masuk antara darjah 3/4, ialah , Fatimah Sarip, Fatimah Mohsein?, Kholeedah, Zinnirah. Zinnirah Masuk2 je terus jadi pencabar utama Mahfudzah dlm lompat jauh, lompat tinggi.

Antara yg diingati:

  1. Satu hari balik dari PJ (pendidikan Jasmani) banyak yang hilang barang dlm kelas kitorg. So entah camne, dapat tahu, budak kelas 2 khaibar yang amik. 2 org budak yg kena masuk minta maaf depan kelas ---> mungkin budak yg amik barang tu kot.
  2. Kita selalu x datang sekolah sebab lelah la, mak bersalin la.
  3. Masa belajar sains, muallim... x ingat... bawak masuk bbrp budak laki nyanyi depan makmal.... untuk dapatkan pandangan kitorg, diorg best ke tak.. Apesal cam kita ingat Ayob ade antara bebudak lelaki tu?

Darjah 5. Guru kelas: Muallimah sarah?
tahun antara tahun yg byk muallim mengajar kitorg. BM: muallim... xingat tapi pastu ganti muallimah khairun. tajwid + sejarah= muallim fairuz. Math: muallimah sarah tapi pastu tengah thn camtu muallimah bersalin, ganti ngan Abang Ameen. BI: muallimah Zainorah tapi muallimah ni pun bersalin gak, ganti ngan Abang Hamzah.
Ketua Kelas: Sharifah Aishah Syed Azlan a.k.a. ECAH
Pen. Ketua Kelas: Mardhiyyah Mazlan a.k.a. MardLan

Antara yang diingati:

  1. Kelas kitorg busuk!!! bau bangkai. Jadi beberapa minggu kitorg belajar luar dr kelas. seminggu kat musolla, bbrp kat makmal. x silap exam pun kena ambik kat dalam makmal.
  2. dalam kelas, semua duduk dalm kumpulan 4-4. Meja kita: Me, Izzah, Ilani, Reyma. Meja belakang kita: Mar, Sarah, Hajar, Emy. Yang lain x ingat sorry!
  3. Zinnirah pindah sekolah tahun tu, Aminah Mahfudz kat scotland, hantar kitorg surat.
  4. Selalu kena marah ngan muallim sebab kelas kitorg sgt bising!!! (Ecah to be blame, dia x control kitorg ;-P.
  5. Kena denda diri atas kerusi sambil kena marah ngan muallim...BM. Amenda tah dia marahkan. x pasti. Tapi x lama pastu dia berhenti.. (adakah sebab kitorg?)
  6. Mula makan dalam kelas, sebab dewan dah jadi kelas, court badminton jadi dewan.
  7. Ecah(Ketua kelas) suka main kejar2 sambil berlagak dia adalah ultraman ----> ecah, sila bela diri anda...
  8. Kelas KT (Kraf tangan) yang sgt susah (bg org yg buta seni cam kita).. The only kraftangan yg kita ingat kita siapkan ialah selipar tu.
  9. Muallim Fairus merajuk.. Kenapa? x ingat. sape ingat help me...
  10. Muallimah Zainorah suka main sistem markah. kumpulan sape yg bawak paling byk kamus dapat markah paling byk. sape jawab soalan dapat markah, sape tolong dia dapat markah. akhir tahun, mesti dapat hadiah.. Best!
  11. Hujung tahun, Izzah beritahu tahun depan dia tak de sebab dia kena gi UK ikut parent dia sambung belajar. Memula tak rasa pape, tapi hari terakhir sekolah, dalam bas.. baru teresak-esak nangis..
  12. Pernah patahkan pembaris panjang kelas sebab main kejar-kejar bertemakan "dodi al-fayed dan Princess Diana"

Okey sampai sini dulu...

penat perah memori...

8 comments:

Mar said...

cane ni sulafa'.. byk part penting tertinggal ni.. kne mntk mona tmbh, die plg igt sume cite.. huhu

to add:
- antara org hebat main lompat getah = mahfudzah + asyuaraa
- korg jahat, suka buli kte masa darjah 4, amik brg2 kte bwk lari sane sini.. kte tau korg x igt, bese la yg buat x igt, yg DIBUAT mesti la igt! wuwuwu~
- masa org len kne denda bdiri atas kusi, kte ngan ilani ngan sorg lg sape tah berdiri atas MEJA! sgt nakal time ni..huhu.. ampun muallim.. ktrg skrg dah baek!~

ni baru kesah dlm klas.. al-kisah dlm bas dan sgale 'siri peperangan' x msuk lg nih.. huhu

suke la entry ni..baru tau rupe nyer stgh je khidupn kte ada kesah dlm korg..ye aa, kte kan dgn 'geng ktrg' jek ;p

glossary:
- 'geng ktrg' = sarah+mar+hajar+shakey+emy = budak nakal yg skrg baek2 blake :p hahaha!

izzahcj said...

hahaha. kite sangat nak tambah comments. tapi kene gerakkan assignment ni.. nanti kite tambah ye..

btw sulafa', you have to add this. kite ketua kelas masa 2 asiah. :p kite tak ingat sape tah penolong kite. tapi yg pasti, masa kite 2 asiah kite rasa kite garang. ampun ye kawan2. hehehe.

.. to be continued

kuchinque said...

haha.
rasanya saya lah budak paling baik dalam kelas, selalunya ;p

naive. heh

em, rasanya MFI (muallim fairuz) merajuk sbb kita sorok pembaris panjang bwh meja sbb tu alat penting dia utk hukum kita.

best2. zaman nakal2 semua org ;)

misz mun said...

sulafa,
awk tertinggal
kte 2 asiah juga!!

yg kte xleh lupa
muallim fairuz tu slalu berpeluh
dan selalu kasi rm0.20 suh budak2 kelas pergi beli tisu.

hampeh punya cikgu. wahaha

time dua asiah ni jugak kte pnh rotan dgn truk nya oleh muallim zaini sebab kte gelak2 dgn asyuara n sape tah la lg.

bila naik 4 nusaibah kte igt ada muallim gatal gila tu. herr menakotkan

Sharifah Aishah said...

guru kelas 5 sumayyah=muallim masrom

hahaha..ketua kelas yg sgt bes ok.muallim/h keluar kelas je terus main.xingat pun kt jadi ultraman (ultraman plak tu..apa klassss.haha)

Pastu muallimah zainurah selalu bwk puppet dia time klas english.nyanyi2.bes

darjah 6 lagi bnyk cerita kan mar?muahahaha~

MySara said...

bes2 bace cite kak sulafa' sebab kite pon terigt cite2 mase sekolah rendah dulu.nakalll sgt.

yg kite plg igt, kitrg suke main gymnastic kat blkg kelas sambil muallim idris (ajar BA) dok ngajar kat dpn..huhu..

cempedak said...

Ya Allah.. seronoknye bace post ni! terasa diri ni dilengkapi oleh memori2 indah mase kekecik dulu.. banyak sangat memori yg kita dah lupa masa kat hira' dulu.. mybe sbb kita pindah mase darjah 4, so kebanyakan memori tu tak di 'rehearse' kn.. hehe..

thankss sangat for the post.. enjoy sgt bace..

nak tambah juga memori yg ada..

1) paling suka lepas exam sebab semua kerusi meja akan ditolak ke tepi n semua orang boleh MAIN!!

2) kita tak ingat siapa, tapi rasa acam sulafa', pnah bawa kucing pg sekolah, klu tak silap, kucing tu dye simpan dalam beg sekolah dye..then sampai sekolah letak bawah meja..

3) tak ingat dengan siapa buat perlakuan ni: mase kelas dekat dgn paya tu, bila time pagi suka sangat hembus2 mulut atas longkang, sebab kadang2 akan keluar kabus kat mulut..hahaha...

4) Tambahan untuk permainan popular:
-tarik plastic panjang yang dah terkeluar2 dari tikar plastic kat musolla+DM tu, sambung2kan n buat main tali cam nobita tu..
-kelengkapan utk main pemadam tu, adalah origami yg macam periuk empat segi.. (+macam ada memori jugak, yang jihan punye selalu jadi paling halus dan paling bersih!)

5)Ingat tak mase 4 Nusaibah, pindah bangunan baru.. mase tu duduk dekat2 dengan asyuaraa.. ade sekali tu siling kelas jatuh hampir kena kat kepala siapa tah.. kesian sangat kat dye (tapi mase tu jahat gak sebab ade berharap yang kelas akan cancel sbb mualimah kena hantar dye pg hospital) tapi turn up dye ok..alhmdllh..

seronok mengenang mase lalu, kerana sejarah itu membina siapa kita hari ini...

-the extrovert edzati-
(rasenye sebab genetik la, sampai sekarang tak abis2 lagi keextrovetan nye..hehe)

Asyuaraa said...

hihi..suke!

tibe2 rase nk google name sendiri pas2 terjumpe blog sulafa'..ngee..

rindu gler kat korang sume~

nk tambah jgk! mase kne rotan ngan mualim zaini tu sbb kte halau die dari class cam halau kucing..ekeke..jht an mase tu..? ;p mualim masuk klas je, kte 'shuh..shuh..' kat die..pas2 die majuk n pgl kte g bilik guru..pas2 kne rotan!!! ;p

lagi satu yg mase darjah 4, siling jatuh tu..kte igt kne kat pale hajar..seingat kte la, hajar hanisah..cian die nanges..

mm..n korang igt x dlu kte cam salu camping kat skola tuk fatayat, kat tgh2 padang tu..tp klu hujan sume lari tido dlm clas..bile pk2 blk..mase tu da la cam kcik2 lagi..tp kte da terer masak air n nasi gune kayu api..terer an..an..?? kikiki…

misyew all!! xoxo~!